Schrijven op B1-niveau, wat is dat eigenlijk? Het is een tekst geschreven in eenvoudige taal die voor iedereen te begrijpen is. Maar waar houd je rekening mee bij het schrijven van zo’n tekst? Hieronder lees je een aantal tips voor het opstellen van een B1-tekst. 

Sommige mensen hebben wat meer moeite met lezen, schrijven of rekenen dan anderen. Voor hen is het belangrijk begrijpelijk schrijven toe te passen. Oftewel schrijven op B1-niveau: kortere zinnen en heldere taal.

Taalniveau B1

In totaal zijn er zes verschillende taalniveaus. Van heel eenvoudig A1, tot het moeilijkste taalniveau C2. Zo’n 8 op de 10 mensen begrijpt teksten die zijn geschreven op B1-niveau. Het is niet makkelijk om begrijpelijk te schrijven. Het is wel belangrijk. Je wilt graag dat iedereen de woorden en zinnen in jouw tekst kan lezen en begrijpen.

Schrijf jij al op B1-niveau?

Dat is mooi! Dat betekent namelijk dat 80% van de bezoekers je tekst goed kan lezen en begrijpen. Maar het zorgt ook nog eens voor een betere vindbaarheid van je website, een hogere conversie en een verhoging van de omzet. Vind je het lastig om teksten naar B1-niveau om te zetten? Ik geef je alvast een aantal tips:

  1. Verplaats jezelf in de lezer. Voor wie is de tekst bedoeld?
  2. Zorg voor een goede opbouw van je tekst. Houd een logische en herkenbare volgorde aan. Dit maakt het lezen makkelijker.
  3. Zorg voor een goede opmaak van je tekst. Werk met tussenkopjes.
  4. Vermijd zoveel mogelijk moeilijke en buitenlandse woorden. Twijfel je? Check het woord op ishetb1.nl en ontvang direct een synoniem voor een eenvoudiger woord.
  5. Gebruik zo’n 10 tot 15 woorden per zin. Houd het kort.
  6. Vermijd vaktaal en afkortingen. Is het toch nodig om een vakterm te gebruiken? Leg de term dan uit.
  7. Schrijf actief. Bijvoorbeeld: Hij haalt boodschappen. In plaats van: Hij is boodschappen gaan halen.
  8. Lees de tekst na het schrijven zelf nog eens na. Wil je je hele tekst checken op B1-niveau? Dat kan met de Accessibility Leesniveau Toetstool.

Hulp nodig bij begrijpelijk schrijven?

Begrijpelijk schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast kost het tijd. Gelukkig kan ik je helpen een begrijpelijke tekst te schrijven. Of een bestaande tekst te herschrijven. Neem contact met mij op als ik je ergens bij kan helpen.