Bij SEO, oftewel Search Engine Optimization, zorg je voor maximale zichtbaarheid in Google. Het doel is om gratis meer mensen je website te laten bezoeken. Dit doe je door jouw webpagina’s hoog in de organische zoekresultaten te laten scoren. Maar hoe zorg je ervoor dat je hoog scoort? Ik geef je 10 tips voor SEO. 

Door een zoekwoordenonderzoek te doen, kun je achterhalen waar jouw potentiële klanten regelmatig op zoeken. Hiermee kun je een inschatting maken hoeveel bezoekers een bepaald zoekwoord per maand oplevert als er een hogere positie in Google wordt gehaald. Google toont namelijk in de organische (dus niet geadverteerde) zoekresultaten, de webpagina’s die het best aansluiten op een ingevoerde zoekterm. Woorden waar veel op wordt gezocht, dus met een hoog zoekvolume, zijn vaak lastiger om hoog op te scoren. Dit heeft ermee te maken dat de concurrentie ook graag op dit woord gevonden wil worden.

SEO-pijlers

Als je hoger wilt scoren in Google, kun je je website optimaliseren aan de hand van de drie SEO-pijlers:

 • Goede website techniek
  Dit betekent dat je website snel, veilig en gebruiksvriendelijk is.
 • Content
  De kwaliteit van de informatie die op je website staat.
 • Autoriteit
  Hierbij gaat het er om dat andere websites naar jouw site linken.

Met de eerste twee pijlers kun je prima zelf aan de slag. Deze bevinden zich namelijk op je eigen website. De derde pijler is soms wat lastiger, omdat je daarin afhankelijk bent van beheerders van andere website die naar jouw website door willen linken. Voor hen moet een link naar jouw website uiteraard ook relevant zijn.

Starten met SEO

Ga je zelf aan de slag met SEO? Je kunt dit het best uitbesteden aan een SEO-expert. Maar wil je het toch zelf doen? Maak dan alvast een begin met deze 10 tips voor Search Engine Optimization:

 • Responsive design
  Hiermee zorg je ervoor dat de website in verschillende vormen geladen kan worden, onafhankelijk van het device waarmee je website wordt bezocht. Op een telefoon, tablet en desktop ziet de vormgeving er dan goed uit. Je kunt dit gratis testen met de gratis responsivetest van Mackrad.
 • Maak je website veilig met een SSL-certificaat
  Een SSL-certificaat is een versleutelde verbinding en zorgt ervoor dat alle data die tussen een webserver en een browser verstuurd worden, niet door derden kan worden onderschept.
 • Ga bloggen
  Deel kennis over onderwerpen die te maken hebben met jouw onderneming en laat zien dat jij een expert bent in jouw vakgebied. Hierdoor ben je voor potentiële klanten zichtbaar tijdens de oriëntatiefase en niet pas in de aankoopfase. Eenmaal op jouw website, stuur je ze gelijk door naar een pagina waar ze jouw product kunnen aanschaffen of contact met je kunnen opnemen.
 • Alt-tag
  Voeg zoekwoorden in de alt-tag toe bij elke afbeelding op je website. Hierdoor kom je ook tevoorschijn wanneer een gebruiker in Google Afbeeldingen zoekt, maar Google begrijpt je website ook beter waardoor je hoger scoort in de ranking.
 • Gebruik synoniemen
  Niet iedereen gebruikt dezelfde woorden voor een zoekterm. De één gebruikt bijvoorbeeld decoratie, de ander versiering. Zorg ervoor dat je de woorden afwisselend gebruikt, zodat je site ook wordt gevonden door mensen die een ander zoekwoord gebruiken.
 • Snelle laadtijd
  Zorg ervoor dat je website snel laadt. Je kunt de paginasnelheid testen via PageSpeed Insights. Je ziet hier ook gelijk wat je er aan kunt doen om je website sneller te maken. Een simpel trucje is om rekening te houden met de afmeting van de afbeeldingen en probeer de kwaliteit daarvan zo laag mogelijk te houden.
 • Optimaliseer de meta-titel
  De meta-titel is de titel die je ziet in het zoekresultaat van Google. Je kunt in WordPress hiervoor de gratis plugin Yoast SEO gebruiken. De meta-titel mag maximaal 65 tekens bevatten.
 • Optimaliseer de meta-omschrijving
  Ook hiervoor kun je in WordPress Yoast SEO gebruiken. De meta-omschrijving is de samenvatting die onder de titel in de Google zoekresultaten zichtbaar is. Deze samenvatting mag maximaal 155 tekens bevatten. Je kunt hiervoor de gratis SERP preview tool gebruiken om te testen hoe het er uit komt te zien. Je ziet dan ook gelijk of je tekst niet te lang is.
 • Richt je op een lokaal zoekwoord
  Veel mensen zijn op zoek naar ondernemingen in de buurt, bijvoorbeeld Kapper Den Haag. Je concurreert op deze manier alleen met kappers die ook in Den Haag gevestigd zijn, en niet met heel Nederland.
 • Ga voor de beste content
  Er is veel online concurrentie, dus zorg ervoor dat je artikelen plaatst die net dat beetje extra waarde bieden aan de bezoeker. Vul een zoekwoord in Google in waar jij graag hoog op wilt scoren en bekijk de concurrentie. Vervolgens kun je bepalen welke interessante informatie je hier nog aan kunt toevoegen.

Naast deze tips, zijn er natuurlijk nog veel meer tips voor een goede score in Google. Het is ook niet iets wat je even snel kunt doen. Je moet luisteren naar je doelgroep en er tijd en moeite in steken om goed te scoren in Google.

SEO uitbesteden

Focus jij je liever op dat waar jij goed in bent en heb je geen tijd voor SEO? Laat de SEO dan over aan een ervaren SEO-specialist. Neem dan vooral contact met mij op. Ik help je graag om van jouw website een succes te maken in de zoekresultaten in Google.